mandag den 27. februar 2012

Cookies med hvid chokolade og hindbær

Sidste weekend gik der helt cookie i den, efter jeg havde bagt Cookies med havregryn, tranebær og citrus. Jeg havde lidt chokolade til overs, så derfor gav jeg mig i kast med en omgang, som indeholdt hvid chokolade og hindbær. De smagte rigtig godt, lidt mere syrlige pga. hindbær og lidt bløde, så der kunne måske være puttet lidt mere mel i. En lidt "piget" omgang cookies og lidt anderledes i stedet for den klassiske chokolade cookie. :-)

Ingredienser:
125 g. smør eller 50 g. becel/smør og 75 g. fromage frais
75 g. rørsukker
150 g. hvedemel (evt. lidt hvid hvedemel i stedet for noget af hvedemelet)
1 tsk bagepulver
1 spsk. mælk (jeg brugte minimælk, selvom opskriften sagde sødmælk)
1 tsk. vaniljepulver (original opskrift siger ekstrakt)
100 g. hvid chokolade, hakket
100 g. hindbær, friske eller frosne

Fremgangsmåde:
Forvarm ovnen til 180 grader.
Rør smør og sukker let og luftigt i en skål. Tilsæt mel, bagepulver og mælk, og rør dejen sammen. Rør vanilje og hakket chokolade i.
Mos hindbærerne let med en gaffel, og rør dem i dejen. På denne måde bliver bærerne bedre fordelt i dejen, og den får en dejlig lyserød farve.
Del dejen i 12-14 kugler og anbring dem på to forberedte bageplader. Der skal være meget plads omkring kagerne, da de flyder ud under bagningen. Mine flød ikke SÅ meget ud, men så hævede de "opad" i stedet for, og jeg tror, det var, fordi jeg brugte frosne hindbær og fromage frais, så dejen var mere flydende, end hvis der havde været knap så meget væske, men det gør ikke noget dårligt ved selve cookien. :-)
Bag dem i forvarmet ovn i 12-15 minutter, så de bliver gyldenbrune.
Lad kagerne køle af og stivne nogle minutter på bagepladen, og læg dem over på en bagerist.

søndag den 26. februar 2012

Projekt rugbrød - øvelse gør mester

I sidste weekend begyndte mit projekt rugbrød med surdej, som jeg længe har haft under opsejling (i hovedet), men nu er det ved at blive ført ud i livet. Jeg fik en klat surdej fra min fars nabo, som tit har bagt rugbrød til os, så jeg håbede på at kunne gøre ham kunsten efter. (Min opskrift kommer nede under "omgang 2".)

"Rugbrød, omgang 1"
Sidste uge brugte jeg følgende opskrift fra Brødet: Klassisk rugbrød med bløde kerner bare med min egen surdej og solsikkekerner i stedet for hørfrø. Her kommer lige et par billeder af forsøg 1.

To stk. rugbrød i 1 liters forme.

Det lidt klistrede rugbrød.

Resultat, omgang 1
Jeg gav rugbrødet varmluft i stedet for almindelig ovn, og jeg ved ikke, om det var det, men brødet blev meget klistret og ikke helt gennembagt indeni, så jeg vil fremover bruge almindelig ovn. Dog smagte det udmærket alligevel, og vi fik uden problemer spist begge brød, men det skal vist heller aldrig gå helt godt første gang, man bager med surdej. ;-) Dertil blev skorpen meget hård, og der kom et lille lufthul mellem brød og skorpe, som om brødet var faldet lidt sammen. Jeg ved ikke helt, hvad der lige skete, men konklusionen på "Rugbrød, omgang 1" må være, at der var plads til forbedringer. DERFOR skal I blive ved med at læse indlægget og få den fantastiske opskrift til "omgang 2".

"Rugbrød, omgang 2"
I går og i dag har jeg så givet mig i kast igen efter at have fået en opskrift af Jakobs forældre, som de altid brugte. Det må siges at have givet pote, og jeg har simpelthen fået 3 små, rigtig fine rugbrød (i 1 liters forme), som er gode indeni, sprød skorpe samt god smag. Opskriften får I her, og jeg vil helt sikkert fortsætte med at bruge den. Så I kan nok selv regne ud, at bedømmelse af resultatet er god. :-)

"Rugbrød, omgang 2" - virkelig en succes.
Ingredienser:
1 portion surdej (min var på 250 g.)
3/4 liter lunkent vand
1½ spsk. salt
750 g. groft rugmel
500 g. knækkede rugkerner
2½ dl. lunkent vand

Fremgangsmåde:
1. dag: surdejen røres ud i 3/4 liter lunkent vand. Salt og rugmel tilsættes. Dejen røres grundigt og stilles lunt mindst 12 timer.
2. dag: De knækkede rugkerner og 2½ dl. lunkent vand røres i dejen. Dejen røres grundigt igen, men den vil ikke være så fast, at den kan æltes.
Formene smøres eller beklædes med bagepapir (jeg synes, det er smart at beklæde dem, da de så nemt kan løftes op af formene og ikke bliver klistrede). Ifølge opskriften er der til to 1½ liters forme, men da jeg kun har 1 liters formen, brugte jeg tre af disse.
Dejen fordeles i formene, og brødet sætte stil hævning endnu mindst 5 timer. De dækkes med et fugtigt viskestykke, så dejen ikke tørrer ind.
Brødene sættes en 180 grader varm (alm.) ovn og bages 1 time. Efter denne time dækkes de med sølvpapir og bages yderligere ½ time. Når de har bagt 1½ time, tages de ud af formene, ovnen slukkes, og brødene sættes i ovnen igen i endnu 1 time.
Hvis der er brugt bagepapir, fjernes dette, og brødene dækkes igen af et fugtigt viskestykke, hvorefter de køler helt af. Mmmm...


Energiindhold: ca. 935 kJ pr. 100 g.

Liebster Blogward


Ih, hvor er det fantastisk, at der er så mange, der godt kan lide min blog, så jeg har modtaget hele to Liebster Blogawards de sidste par dage. Mange tak for det til Kristina og Mini-hakkeren!




Her er lidt om awarden: 'Liebster' er tysk og betyder foretrukne på dansk. Den gives til bloggere med under 100 faste læsere, og hvis du vil sende den videre, som anbefaling på nyere spændende blogs, skal du; 1.Udgive din egen top 5 over bloggere, der har under 100 læsere. 2. Sende din top 5 en mail elller kommentar for at give dem awarden.
Jeg fik også en blogaward for lidt tid siden, så derfor vil jeg nøjes med at henvise til de blogs, som jeg anbefalede her, fordi jeg stadigvæk synes, det er nogle gode blogs. :-)


Tak til alle jer, der kigger med på min blog!

torsdag den 23. februar 2012

Himmelske Hjemmelavede flødeboller med Hindbærskum

Ih, så stødte jeg lige på en masse fantastiske flødebollebilleder, som jeg tog, da jeg lavede flødeboller i december måned og kom i tanke om, at jeg slet ikke har fået blogget om det. Det er en stor fejl, for de var virkelig gode! Jeg var alene hjemme en aften, hvor den havde stået på eksamenslæsning og blev lige pludselig helt slukøret over, at jeg slet ikke havde julet og bagt en masse, så jeg løb ned i Føtex og købte ind til min store flødebolledebut. Skummet indeni er hindbærskum og bundene er marcipan, så der gik ren Summerbird i den. Uhm, siger jeg bare og mindes de syndige små :-) (Se flere billeder længere nede.)

Mmmm..
Opskriften er fundet på Odense Marcipans hjemmeside.


Ingredienser (30 stk.):
500 g. marcipan
300 g. sukker
1 dl. vand
150 g. pasteuriserede æggehvider
200 g. frosne hindbær
250 g. mørk overtræks chokolade
Masser af krymmel til pynt el. frysetørrede hindbær

Fremgangsmåde:
Marcipanen formes til en rulle (det er den nok allerede) og skæres i 30 lige store skiver. Læg skiverne på bagepapir og bag dem ved 180 grader varmluft i 5-8 minutter. (Hold øje med dem, så de ikke bliver for mørke).
Kog de frosne hindbær op, så lidt af væsken forsvinder. Herefter skal de køle helt af.
Kog sukker og vand op i 2 minutter. Pisk æggehviderne let og tilsæt derefter sukkermassen langsomt. Nu skal der piskes - længe! Det piskes stift med en håndmikser ved middel hastighed i ca. 15 minutter. Det er rigtig vigtigt, at massen bliver meget stiftpisket.
Vend den afkølede hindbærsauce i den stiftpiskede guf - forsigtigt. Kom derefter den færdige guf i en plastikpose og sprøjt den ud på bundene i små toppe.

Toppe efter bagning.

Bag nu flødebollerne i 5 minutter ved 180 grader, så de får en fast overflad. Lad dem nu køle HELT af!
Chokoladen smeltes da over vandbad og flødebollerne pensles med den smeltede chokolade.
Jeg prøvede også at dyppe flødebollerne i chokoladen, men kom frem til, at pensling var det letteste.

Fat mod og prøv at lave disse fantastiske flødeboller - det var virkelig sjovt, og de smagte helt fantastisk - på højde med de bedste jeg har smagt, hvis jeg ikke skal holde mig tilbage med at rose mig selv ;-)

Med forskelligt slags krymmel, så de blev rigtig fine :-)

søndag den 19. februar 2012

Cookies med havregryn, tranebær og citrus

Mmm, hidtil nogle af mine yndlingscookies, som jeg bagte i går som en lille gave til min faster og onkel, hvor vi spiste aftensmad og så deres nye hundehvalpe. Blandingen af citrusfrugterne, chokoladen og ingefær er helt perfekt, og både min far, faster, onkel og Jakob var helt tossede med dem, så de vakte virkelig glæde.
De kan klart anbefales og kommer fra min Aarstidernes livretter, samlede klassikere. Nu gav jeg de fleste af dem væk, men jeg må lige videregive en advarsel - jeg tror, de kan blive farlige og muligvis forsvinde alt for hurtigt, hvis man selv beholder dem alle sammen. ;-) 
(Hey, se forresten det flotte billede - vi brugte virkelig lang tid på at få lavet godt lys og alt muligt, for når de nu smagte så godt, fortjente de også et godt billede.)


Lækre cookies med tranebær, chokolade, appelsin, citron og ingefær.


Ingredienser (ca. 25):
125 g. blødt smør (eller 50 g. becel/smør og 75 g. fromage frais)
100 g. brun farin
85 g. hvedemel
1 tsk. bagepulver
1 nip salt
1 æg
100 g. grovvalsede havregryn
125 g. mørk chokolade
75 g. tørrede tranebær
1 tsk. fristrevet ingefær
1 tsk. friskrevet appelsinskal
1 tsk. friskrevet citronskal

Fremgangsmåde:
Rør det bløde smør/fromage frais sammen med brun farin. Bland herefter hvedemel, bagepulver og salt i. Rør æg i blandingen, indtil det er en jævn og ensartet masse.
Hak tranebær og chokolade groft og rør det i dejen sammen med havregryn, revet ingefær, appelsinskal og citronskal.
Put dejen over på bagepapir og lav det til en pølse, som rulles ind i bagepapiret. Dette er nemmere, hvis man kun bruger smør, da massen så er mere fast, men resultatet blev også fint med fromage frais, som jeg brugte.
Kom pølsen i køleskabet i 1 time.
Skær cookiedejen i skiver på ca. ½ cm hver og læg dem på en bageplade med bagepapir.
Bag kagerne i ovnen ved 185 grader varmluft i 12-15 minutter.
Afkøl de færdige kager på en rist og nyd dem, for de er virkelig gode!

lørdag den 18. februar 2012

Indisk risdessert á la Fairtrade

Uh, jeg fik lige lyst til at lave en lille dessert at hygge med til X-factor i går, og så havde jeg tidligere i går kigget i min Fair Trade Kogebog, og der var lige en nem en, som jeg havde lyst til at afprøve. En indisk risdessert, som viste sig at være helt vildt god med karamelliseret sukker på toppen. Vi blev begge to ret hurtigt enige om, at det er langt fra sidste gang, at den skal ned i vores maver. :-)
Så er vi også ved at kigge på ferie til Nepal og måske Indien til sommer, og så var det jo oplagt lige at prøve en indisk dessert (god undskyldning for at spise dessert!) (Vi lavede dog kun en halv portion, og det passer fint til to.)
Karamelliseret indisk risdessert.
Ingredienser (4 personer):
85 g. rørsukker
5,7 dl. mælk
1 flækket vaniljestang
200 g. ris (opskriften siger basmatiris, men det havde jeg ikke lige.)
1,1 dl. piskefløde
4 spsk. brun farin eller rørsukker

Fremgangsmåde:
Ovnen skal forvarmes på den højeste temperatur på grillfunktionen.
Sukker, mælk og vaniljestang kommes i en gryde og bringes i kog. Rør rundt, så det ikke brænder på.
Tilsæt ris og skru ned for varmen, hvorefter det skal simre i 8-10 minutter.
Put da fløde i og lad det simre yderligere 4-5 minutter, indtil risen er mør. Fjern vaniljestangen.

Fordel risdesserten i 4 ildfaste serveringsskåle, og drys sukker over.
Sæt skålene under den varme grill, og lad dem stå, indtil sukkeret er boblende og karamelliseret. En gasbrænder kan også bruges, hvis man har sådan en, og jeg synes, det fungerer helt perfekt med ovnens grillfunktion.
Server med det samme og nyd!

mandag den 13. februar 2012

Arabisk gulerodssuppe med dukkah

Aarstidernes kogebog gav anledning til denne (meget) stærke suppe, da jeg den anden dag søgte i bogen efter en spændende, men rimelig simpel suppe, fordi jeg havde lyst til noget let. Suppen smagte rigtig godt, men var dog lidt stærk efter min smag, så næste gang vil jeg nok putte lidt mindre chili i. Suppen serveres med yoghurt natural (til at tage noget af det stærke) samt dukkah med nødder og mynte.

OBS: jeg lavede en lille smutter, da jeg skulle blende suppen. Jeg glemte at tage den hele kanelstang op af suppen, så den blev blendet med, til trods for at det stod i opskriften, at den selvfølgelig skal tages op. Lad være med det - så lærte jeg også noget den dag! :-)

Dukkah: Dukkah er en mellemøstlig krydderiblanding, som giver masser af smag til maden. Det er en miks af krydderier og nødder, der ristes på panden eller bages i ovnen, alt efter hvilken opskrift der bruges.
Gulerodssuppen serveres med dukkah og yoghurt
Ingredienser:
Suppe:
1 kg gulerødder
1 løg
Olivenolie
1 kanelstang
2 tsk. korianderfrø
1 rød chili
1 dl. friskpresset appelsinsaft
Evt. sukker
Salt og peber

Dukkah:
1 spsk. spidskommen
2 spsk. korianderfrø
1 tsk. kanel
1 spsk. sort peber
2 spsk. sesamfrø
2 spsk. hasselnøddekerner
3 kviste mynte eller timian
2 tsk. salt

Fremgangsmåde:
Suppe:
Rens og skær gulerødder og løg i grove stykker. Rist korianderfrø på en tør, hed pande, tag dem af varmen og knus dem let i en morter.
Sauter gulerødder, løg og koriander med kanel i olie i en gryde. Rens chilien og hak den fint - evt. kun ½ chili, da det godt kan blive stærkt. Kom den i gryden sammen med vand, så det dækker, og lad suppen simre i 45 minutter, indtil gulerødderne er helt møre. Fjern kanelstangen (HUSK DET) og blend det til en tyk suppe.
Smag suppen til med appelsinsaft, salt og peber samt eventuelt sukker og mere chili. Serveres med yoghurt og dukkah.


Dukkah:
Rist krydderierne på en tør hed pande. Rist frø og nødder i ovnen ved 180 grader i 5 minutter. Blend det hele groft med krydderurter og salt.

søndag den 12. februar 2012

Ruggrød med himmelsk, cremet banana

Min absolut favorit morgenmad for tiden er ruggrød med moset banan og lidt honning. Det smager virkelig skønt, er nemt og mættende. Det må I prøve - det holder hele vejen. Det er ikke den store videnskab, men I skal da lige have ingredienserne og fremgangsmåden alligevel, så ingen kan undgå at lave denne morgenmad i morgen tidlig. ;-)
Så er der serveret, lækkert og mættende.
Ingredienser (1 portion):
1 dl. ruggryn (eller havregryn)
1½ dl. mælk eller vand (den bliver mere cremet med mælk, men vand kan spare lidt kalorier, så jeg veksler lidt, efter hvor meget jeg skal forkæles)
1 banan
½-1 tsk. honning

Fremgangsmåde:
Gryn og mælk/vand hældes i en skål og gives ca. 1-1½ minut i mikroovnen. Bananen skrælles (sjovt nok) og moses i grøden. Honningen røres rundt i grøden og smelter, så grøden bliver dejlig cremet og lækker. Velbekomme og uhm uhm... :-)

Blogaward til Smølfine

Dadaaa, andre kan lide min blog :)
Hold da op, så har jeg fået en blogaward af Sara, som jeg er utrolig glad for. Da jeg fik den, tænkte jeg: "Hmm, blogaward - hvad er det nu lige det er, udover at det jo lyder meget nice, for så meget "blog-erfaring" har jeg ikke." Nu har jeg så fundet ud af, at det er en lille ros til bloggeren, der får den. Det er jeg virkelig glad for, da det må betyde, at der faktisk er andre end mig selv, der synes, min blog er fin. Tak for det Sara.
Dertil vil jeg gerne lige sige til alle I andre, at jeg altid er åben for kritik, ros og kommentarer, for jeg elsker hver gang, der er nogen, der har lyst til at skrive en lille ting til mine indlæg, så hvis I føler for det, gør det endelig.
Derudover er det også en måde at gøre opmærksom på andre blogs til andre, og det vil jeg da gøre igennem min blogaward, da awarden nemlig giver mig 3 opgaver:


       1) Linke til award giveren samt vise awardbilledet
       2) Give awarden videre til 5 andre bloggere med 100 eller færre læsere
       3) Svare på de 5 nedenstående spørgsmål

1. Hvorfor begyndte du at blogge?
Jeg begyndte at blogge, fordi jeg var begyndt at kigge en del på andre madblogs, selv elskede at lave mad og egentlig synes, det kunne være ret sjovt at dele nogle af mine madoplevelser og andet med andre. Derfor foreslog min kæreste, at jeg da selv skulle prøve at lave en blog og hygge mig lidt med det. Nu kan jeg så sige, at JA jeg har hygget mig meget med det efterfølgende, så tak til Jakob for det gode forslag. :-)

2. Hvilke blogs følger du?
Jeg følger hovedsageligt nogle forskellige madblogs, som, jeg synes, er sjove og inspirerende. Dertil elsker jeg madblogs med fantastiske billeder, og jeg ville nogle gange ønske, at jeg gav mig lidt bedre tid til at tage geniale billeder, men det er nogle gange svært at vente med at spise maden.

3. Favoritfarve(r)?
Grøn og pink, hvilket vores hjem også afspejler :-)


4. Favoritfilm?

Uh, der er mange gode film. Engang var jeg helt fjollet med pigefilm, men det er blevet lidt mere moderat nu. For øjeblikket er jeg helt vild med "Sherlock Holmes - Skyggespillet", som Jakob og jeg så på vores 3½ års dag i biografen for knap en måned siden. Det var virkelig GOD!


5. Hvilke lande drømmer du om, at besøge og hvorfor?
REJSER = det er lige mig! Jeg elsker at rejse og planlægger hele tiden alle de steder jeg gerne vil besøge. Både når jeg får flere penge og lige nu. Til sommer overvejer vi at tage til Nepal, og det vil jeg vildt gerne. Derudover kan jeg da bl.a. nævne: Indien, Australien, New Zealand, Island, Grønland etc. etc.
Jeg synes, det er vildt spændende at rejse, og jeg slapper af på en helt anden måde. Det er fantastisk at opleve andre kulturer og være hjemmefra, hvor de daglige pligter ikke presser på. Hvis der var bedre jobmuligheder for en jurist i udlandet, kunne det også give spændende muligheder. :-) 


Dertil skal jeg også anbefale nogle andre blogs, og det vil jeg da gøre:

mandag den 6. februar 2012

Peberbøf med pikant salsa

Pikant salsa på toastbrød med lækker peberbøf.
Uhm, I skal lige have et lille indlæg om en af weekendens middage herhjemme, selvom jeg har blogget om Jamie Olivers pikante salsa tidligere. Denne gang kom der dog en skive ristet toast under, så det var en bruschetta. Salsaen har en utrolig god og lidt stærk smag, og jeg blev instrueret i at lave en ordentlig portion, så der også var til mad dagen efter til alle måltider, ønskede Jakob :-)
Opskriften er den samme som her - denne gang brugte jeg blot kun grønne chilier og en grøn peberfrugt i stedet for en gul samt undlod agurken, fordi jeg havde glemt at købe den. Salsa/bruschetta blev serveret med en lækker peberbøf. Bruschetta blev dagen efter brugt som en lækker og sund forret. Uhm, nyd de gode billeder, men savl ikke ned i tasteturet. ;-)

søndag den 5. februar 2012

Frost, sne og løbesko



"Uh, der ser koldt ud - jeg fryser endda indenfor." "Uh, der er glat udenfor - hvordan skal jeg dog undgå at falde." Ja, undskyldninger findes der nok af, når man skal tage sig mod til en løbetur udenfor i det kolde vejr, som jeg har prøvet på her de sidste par dage. Det er bare lidt mere tillokkende at hoppe på et hold i fitness, hvor der ikke er isnende koldt, men så får jeg jo ikke løbet, og det elsker jeg jo også. (Mit løberknæ har nemlig ikke være så glad for at løbe på løbebånd i forhold til udenfor.)
Mine nye løbehandsker med windstopper -
gode i kulden.
Nå, men så kom jeg til at tænke på, hvad jeg havde læst i en artikel med eliteløberen Rikke Rønholt - "Hvornår har du nogensinde fortrudt en løbetur?" Svar: ALDRIG! Jamen, hvorfor så lade være - man kan højest finde ud af, at der er lidt glat, men hvis man passer på og ikke løber på isen, så går det jo også nok.
Det gik, og det var skønt, da jeg i morges lige efter at være stået op, trak i løbetøjet og begav mig ud på en godt 5 kilometers tur. Ja, det er koldt den første kilometer, men det var slet ikke så galt, som jeg havde troet, når man bare er klædt på til det. :-) Det er anderledes at løbe i frostvejr rent vejrtrækningsmæssigt, og jeg synes også, det er hårdere, nok fordi jeg heller ikke er vant til det.
Så var det også lidt hyggeligt at løbe rundt i Aalborg en søndag morgen, hvor næsten ingen mennesker kun var på gaden - kun et par grønlandske kvinder og en Salling-mand, der var ved at sætte skilte ud, som lige gav mig et gengældt "Go'morgen" med på vejen.

Konklusion: kom ud i kulden og sæt løberbenene i gang - det er slet ikke så galt, som man tror, når man sidder inden for i varmen. Det er faktisk virkelig skønt, og husk: "Hvornår har du sidst fortrudt en løbetur?" ALDRIG!

lørdag den 4. februar 2012

Kyllingefilet med kokosmælk, chili, ingefær og karry

Nogle gange skal det gå hurtigt, men man vil alligevel også gerne have noget sundt og mættende med brug af de ting, der nu engang befinder sig i køleskabet. Den anden dag blev det til en nem karryret med en masse godt som chili og ingefær, så det fik en rigtig god smag. Nem og god hverdagsret :)

Nem og mættende karryret med kylling og grøntsager


Ingredienser:
Kyllingefilet ca. 250-300 g.
Salt og peber
1 frisk rød eller grøn chili
2 tsk. olie
1 tsk. karry - eller efter smag
5 cm. frisk ingefær
1 lille dåse kokosmælk, 1,6 dl.
1 dl. bouillon
Ca. 500 g. grøntsager evt. en pakke fra frost fx sukkerærter, gulerødder, rødløg, vandkastanjer etc.
Ris

Fremgangsmåde:
Sæt risene i gang med at koge.
Fjern kerner fra chilien og hak fint. Skær kyllingefiletterne i mundtrette stykker. Varm da olien i en wok ved god varme. Svits karryen under omrøring ca. 1 minut. Kom kødet på panden og steg på begge sider. Tilsæt revet ingefær og chili. Tilsæt da de resterende grøntsager, som er skåret i store tern eller stave, hvis det ikke er en pose fra frost og vend dem på panden. Hæld kokosmælk og bouillon over og lad det koge ved svag varme i ca. 6 minutter, så kødet er gennemstegt. Smag til med salt, peber og evt. mere karry.
Serveres med ris.