søndag den 26. februar 2012

Projekt rugbrød - øvelse gør mester

I sidste weekend begyndte mit projekt rugbrød med surdej, som jeg længe har haft under opsejling (i hovedet), men nu er det ved at blive ført ud i livet. Jeg fik en klat surdej fra min fars nabo, som tit har bagt rugbrød til os, så jeg håbede på at kunne gøre ham kunsten efter. (Min opskrift kommer nede under "omgang 2".)

"Rugbrød, omgang 1"
Sidste uge brugte jeg følgende opskrift fra Brødet: Klassisk rugbrød med bløde kerner bare med min egen surdej og solsikkekerner i stedet for hørfrø. Her kommer lige et par billeder af forsøg 1.

To stk. rugbrød i 1 liters forme.

Det lidt klistrede rugbrød.

Resultat, omgang 1
Jeg gav rugbrødet varmluft i stedet for almindelig ovn, og jeg ved ikke, om det var det, men brødet blev meget klistret og ikke helt gennembagt indeni, så jeg vil fremover bruge almindelig ovn. Dog smagte det udmærket alligevel, og vi fik uden problemer spist begge brød, men det skal vist heller aldrig gå helt godt første gang, man bager med surdej. ;-) Dertil blev skorpen meget hård, og der kom et lille lufthul mellem brød og skorpe, som om brødet var faldet lidt sammen. Jeg ved ikke helt, hvad der lige skete, men konklusionen på "Rugbrød, omgang 1" må være, at der var plads til forbedringer. DERFOR skal I blive ved med at læse indlægget og få den fantastiske opskrift til "omgang 2".

"Rugbrød, omgang 2"
I går og i dag har jeg så givet mig i kast igen efter at have fået en opskrift af Jakobs forældre, som de altid brugte. Det må siges at have givet pote, og jeg har simpelthen fået 3 små, rigtig fine rugbrød (i 1 liters forme), som er gode indeni, sprød skorpe samt god smag. Opskriften får I her, og jeg vil helt sikkert fortsætte med at bruge den. Så I kan nok selv regne ud, at bedømmelse af resultatet er god. :-)

"Rugbrød, omgang 2" - virkelig en succes.
Ingredienser:
1 portion surdej (min var på 250 g.)
3/4 liter lunkent vand
1½ spsk. salt
750 g. groft rugmel
500 g. knækkede rugkerner
2½ dl. lunkent vand

Fremgangsmåde:
1. dag: surdejen røres ud i 3/4 liter lunkent vand. Salt og rugmel tilsættes. Dejen røres grundigt og stilles lunt mindst 12 timer.
2. dag: De knækkede rugkerner og 2½ dl. lunkent vand røres i dejen. Dejen røres grundigt igen, men den vil ikke være så fast, at den kan æltes.
Formene smøres eller beklædes med bagepapir (jeg synes, det er smart at beklæde dem, da de så nemt kan løftes op af formene og ikke bliver klistrede). Ifølge opskriften er der til to 1½ liters forme, men da jeg kun har 1 liters formen, brugte jeg tre af disse.
Dejen fordeles i formene, og brødet sætte stil hævning endnu mindst 5 timer. De dækkes med et fugtigt viskestykke, så dejen ikke tørrer ind.
Brødene sættes en 180 grader varm (alm.) ovn og bages 1 time. Efter denne time dækkes de med sølvpapir og bages yderligere ½ time. Når de har bagt 1½ time, tages de ud af formene, ovnen slukkes, og brødene sættes i ovnen igen i endnu 1 time.
Hvis der er brugt bagepapir, fjernes dette, og brødene dækkes igen af et fugtigt viskestykke, hvorefter de køler helt af. Mmmm...


Energiindhold: ca. 935 kJ pr. 100 g.

4 kommentarer:

 1. Hej Smølfine

  Det er godt at se at du fik et godt brød ud af det. Rugbrød kan godt være tricky, så jeg har også samlet et par tips over på denne her side, med en dedikeret sektion til rugbrød.

  http://www.broedet.dk/bagning/bagning-tips-tricks-og-teknikker/

  Det lyder som en meget god ide, med sølvpapiret, som gør at dampen fra brødet også holdes tæt ved overfladen, og dermed fugter den.. Rigtig god ide, det vil jeg også prøve.

  Bedste Hilsner
  Søren ( broedet.dk )

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg vil helt sikkert lige tage et kig på dine tricks, for det kan altid blive nemmere, men jeg synes faktisk heldigvis, at min omgang nr. 2 blev ret vellykket.
   Sølvpapiret fungerede rigtig godt, så prøv det endelig. Du har også rigtig mange fine rugbrødsopskrifter, så jeg må kaste mig ud i nogle flere :-)

   Slet
 2. Jeg må vist også i gang med at bage selv. Har kun prøvet det få gange, men det er jo så lækkert!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er vildt lækkert, så prøv det endelig. Min opskrift er meget simpel, så den skulle være lige til at gå til :-)

   Slet