lørdag den 9. april 2011

Grovboller med fiberbag, grahamsmel og økologisk speltbageblanding

Jeg bager altid selv mine boller - det er billigere, sjovere, mere spændende og bare generelt bedre, men jeg gider ikke lave de samme boller igen og igen, selv om jeg har en basisopskrift, jeg ofte vender tilbage til, når jeg ikke har tid til at finde på en masse nyt. (Den bliver I helt sikkert introduceret til på et andet tidspunkt).
I dag er jeg dog i store bagehumør og har virkelig mod på en hel masse. Det skal være grove boller, der mætter og er sunde. Til trods for at jeg sagtens kan spise en skive hvidt franskbrød af og til, hælder jeg nu til det grove brød. Rigeligt med kostfibre gør maven glad, og intet er bedre end en rar fornemmelse i maven!


Opskrift på grovboller
Ca. 20 stk.
Ingredienser
Dejen skal være klæg.
4 dl vand
100 g fromage frais
400 g hvedemel
100 g fiberbag (se beskrivelse af dette til sidst)
140-150 g gulerødder (ca. 4-5 små)
100 g grahamsmel
1 pakke gær
1 tsk honning

50 g speltbageblanding el. rugflager
1/2 tsk. salt

Fremgangsmåde
Opløs gæren i lunkent vand og tilsæt fromage frais. Put derefter honning og salt i og riv gulerødderne ned i blandingen. Put speltbageblandingen i en skål og hæld kogende vand over, og lad det stå i 3 minutter. Hæld derefter vandet fra og tilsæt blandingen. Tilsæt resten af ingredienserne. Dejen er lidt klæg, og først troede jeg, at den manglede mel, men den skal være på den måde, så lad endelig være med at tilsætte mere hvedemel end de 400 g. Dejen røres bare med en ske, så ingen får fedtede fingre ved denne opskrift!

Lad dejen hæve 1 time til 1½ time eller endnu længere - jeg lod den hæve ca. 2 timer. Form herefter bollerne med to skeer og placer dem på bagepladen - de behøver ikke være flotte og runde.
De skal nu efterhæve i ca. 30 minutter, hvorefter de bages i forvarmet varmluftovn ved 200 grader i 15-20 minutter. (Jeg gav dem kun 15 minutter, og det var helt perfekt.)


Energiindhold: ca. 844 pr. 100 g.
  • En almindelig bolle vejer ca. 50 g.
Det færdige resultat! Mmm..

Så mangler der bare smeltet smør på den varme bolle :)Fiberbag/fiberkost? Hmm, den ingrediens har jeg set i adskillelige opskrifter nu, og jeg er altid bare gået væk fra opskriften, når jeg har set det, fordi jeg ofte bare vil bage med de ingredienser, jeg nu har i skabet. Fiberbag, som jeg kun kunne finde i Føtex, har et højt indhold af kostfibre og er sammensat af hvedeklid, dadler, rosiner og abrikoser. Her er lige et billede til I andre, der ikke kender fiberkost eller fiberbag.

Lige et par ord om kostfibre
Mange i den vestlige verden spiser for lidt kostfibre i deres mad, for et voksent menneske skal have 25-30 g. kostfibre om dagen. Det lyder umiddelbart ikke af så meget, men jeg har prøvet at holde lidt styr på, hvor mange kostfibre jeg faktisk spiser (på www.madlog.dk), og der skal virkelig noget til for at komme op på de 25 g. Der skal fx 7 hele skiver rugbrød eller 300 g havregryn til for at opfylde de 30 g. (http://www.kvindeguiden.dk/default.asp?thdid=10847&bid=507)

Mangel på kostfibre kan føre til forstoppelse og dertil relaterede problemer som fx hæmorider og irritabel tyktarm. Kostfibre sætter gang i fordøjelsen, og så har de positiv effekt på kolesteroltallet, samt forskning tyder på, at det kan forebygge kræft, og hvem vil ikke gerne have alle disse gevinster.

1 kommentar:

  1. Hej jeg søger en forretning hvor man kan købe fiberbag, da det er mega gode brød man får af det .

    SvarSlet