onsdag den 9. maj 2012

Dal bhat - Goddag til "varieret" mad i 1 måned

Jakob havde skrevet: "Nepalesisk mad" på sin lille mad-ønskeseddel, som jeg fik ham til at lave i sidste uge, så jeg kunne få lidt inspiration til aftensmaden. Derfor tænkte jeg, hvad er mere oplagt end en omgang "Dal Bhat" - den nepalesiske nationalret.

Dal bhat serveret med kartofler, blomkål og ris.
Hvad er dal bhat: Retten består af kogte ris (bhat) med dertilhørende linsesuppe (dal). Linsesuppen er krydset med forskellige krydderier og grøntsager som f.eks. løg, chili, spidskommen, koriander, garam masala etc. Retten varierer meget fra sted til sted samt alt efter årstiden. Retten servere ofte med grøntsager til, hvilket også varierer efter årstiden.

Hvorfor lavede jeg dal bhat: Vi skal jo til Nepal til sommer og skal vandre fra en lille by, der hedder Jiri en del timers kørsel fra hovedstaden Kathmandu. Derefter skal vi vandre i 3-4 uger til Mount Everest Base Camp - vi kommer forhåbentlig hele vejen i hvert fald og skulle ikke gerne blive ramt af højdesyge. Vi kommer op i ca. 5.500 meter højde, så det er om at passe på. :-)

Nå, men tilbage til maden, inden jeg bliver helt fortabt i at fortælle om turen, som vi glæder os smadder meget til. Jeg lavede netop denne ret, fordi det skulle være standardretten i de små tehuse, som vi kommer til at overnatte i undervejs på vores vandretur. Da den samme ret kan smage vidt forskelligt, skulle vi gerne blive lidt mindre træt af den, men det skal nok lykkes at køre død i linsesuppe alligevel. :-)

Jeg fandt min opskrift hos Brændstof, og jeg må nok indrømme, at det ikke var det mest spændende, jeg har spist. Faktisk var det jævnt kedeligt, MEN men men det mættede utrolig godt, og det kommer vi helt sikkert til at blive glade for på vores tur. Jeg krydser dog fingre for, at vi kommer til at få noget lidt sjovere (bare lidt) end min. Det ødelagde det så også lidt for mig, at jeg ikke er smadder vild med spidskommen, så jeg burde have puttet et andet krydderi i i stedet for. Hold jer dog ikke fra at lav opskriften - den smager fint og mætter godt - der findes blot retter med mere spræl i. :-)

Endelig - her kommer opskriften efter en masse snak:

Ingredienser (mere end 4 personer i hvert fald):
Grøntsagstilbehør:
300 g. finthakket løg
6 fed hvidløg i skiver
Rapsolie
400 g. kartofler, skåret i store tern
400 g. blomkål, skåret i buketter
4 dl. vand
Salt
Sukker
Citronsaft
Evt. grøntsagsbouillon


Linsesuppe:
200 g. røde linser
8 dl. vand
2 tsk. gurkemeje
1 tsk. spidskommen
1 tsk. brune sennepsfrø (kunne jeg dog ikke finde i Føtex, så det havde jeg ikke)
60 g. smør (havde jeg dog lige pludselig heller ikke, da der kun var becel i køleskabet)


Fremgangsmåde:
Grøntsagstilbehør:
Olien tilsættes i en gryden, hvorefter løg og hvidløg steges ved svag varme i ca. 10 minutter. Tilsæt karry og kartofler og rør rundt. Tilføj da vandet  og kog kartoflerne i ca. 10 minutter under låg. Blomkål kommer i til sidst og koges ved svag varme, indtil de er møre.
Herefter skal der smages til med salt, lidt sukker, grøntsagsbouillon og citronsaft.


Linsesuppe:
Linserne koges i vandet, indtil de er møre og begynder at jævne væsken. Gurkemeje tilføjes sammen med sennepskorn og spidskommen, hvor de to sidste er stegt i lidt olie. Tilsæt smør inden servering og smag til med salt, lidt sukker, citronsaft og evt. grøntsagsbouillon.

Retten serveres med kogte ris og bør egentlig spises med fingrene, men ske kan også bruges ;-)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar