søndag den 16. september 2012

Sprødt Sirupsrugbrød - på én dag

Fantastisk lækkert rugbrød på én dag uden at være afhængig af en surdej.

Det lækreste, sprøde og velsmagende rugbrød - nu på træstub.

Hvor er det skønt at have "opdaget" et rugbrød, der ikke kræver surdej, men smager fantastisk godt alligevel. Det er velsmagende med en sprød skorpe og dejligt indeni. Jakob udbrød, da han smagte det, at det var det bedste rugbrød nogensinde, og det siger jo ikke så lidt. Opskriften er fra Rikke Grybergs "Byens bedste brød", som jeg er blevet stor fan af for tiden. Jeg har ændret lidt i opskriften og udskiftet kernetypen og lidt af melet. Derudover valgte jeg at bage ét stort brød i stedet for to mindre, hvorfor det skulle have lidt længere i ovnen end de to små, som efter opskriften kun skulle have 50 minutter.
Har jeg sagt, at det virkelig er et godt rugbrød, og jeg skal have rugbrød til morgenmad? ;-)


Ingredienser: (1 stort rugbrød)
3½ dl kogende vand
200 knækkede rugkerner
100 g. græskarkerner
30 g. gær
3½ dl kærnemælk
50 g. mørkt sirup
12 g. salt
150 g. speltmel
Ca. 100 g. havregryn (eller speltflager) - gem 25 g. til pynt.
400 g. rugmel

Fremgangsmåde:
Først koges vandet og hældes over rug- og græskarkerner i en skål. Lad det stå i blød 1 time. (Den oprindelige opskrift siger solsikkekerner, så det kan også bruges.)
Opløs herefter gær i kærnemælken i en stor skål. Tilsæt sirup og salt og rør sammen. Kom da kornblandingen i sammen med speltmel, 75 g. havregryn og rugmel. Ælt det sammen, eventuelt i røremaskine i ca. 15 minutter, men ellers må armkræfterne lægges i. (Jeg æltede ikke så lang tid, da det var vanvittig hårdt at røre rundt, og dejen var for klistret til at gøre det med hænderne.)
Smør 1 stor rugbrødsform, fordel dejen i den og glat toppen med en grydeske. Drys de sidste 25 g. havregryn på og tryk dem let fast.
Lad rugbrødet hæve i ca. 3 timer ved stuetemperatur. Når dejen er ved at nærme sig kanten af formen, sættes den i midten af en forvarmet ovn på 250 grader med en bradepande i bunden.
Hæld da 2 dl vand i brandepanden og sluk ovnen i 5 minutter.
Tænd igen ovnen på 190 grader og bag brødet i ca. 1 time og 20 minutter.
Tag brødet ud af formen, bank det i bunden, og hvis det lyder hult, er det færdigt.
Læg det så over på en rist med et fugtigt viskestykke omkring og lad det køle af. Vent med at skære det, indtil det er helt koldt og gerne 2-3 timer.

Energiindhold: ca. 890 kJ pr. 100 g.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar