tirsdag den 12. februar 2013

Årets Fastelavnsboller med Mandelcreme og Marcipan

Dagen derpå er vel aldrig for sent til en enkelt fastelavnsbolle.

De færdige og kunstneriske fastelavnsboller.

Jeg lavede fastelavnsboller på fastelavnssøndag efter inspiration fra Valdemarsro, som var i Go'morgen Danmark og kreere de fineste boller, der simpelthen så  gode ud, at jeg måtte prøve dem. Der skal to slags creme i - og nok at det må jeg sige. Den almindelige creme er tilsat mandler og evt. pistacienødder, men det havde de ikke i Føtex en søndag eftermiddag, og dertil er der også en lækker marcipancreme. Mmm! Da bollerne var næsten færdige, inviterede vi vores fædre en tur ind til os, og de var heldigvis også godt tilfredse med lækkerierne.

Senere på aftenen blev nogle af de sidste boller også delt lidt ud til naboerne, så vi ikke selv kom til at spise alt for mange. :-)

Det er ikke for sent på en højhellig hverdag at give sig i kast med lidt fastelavnsboller, og jeg kan klart anbefale denne opskrift, som I lige får her:

Ingredienser (ca. 18 boller):
Dej
1½ dl mælk
2 æg
100 g. smør
50 g. sukker
1 dl. grahamsmel
6-6½ dl. hvedemel
25 g. gær
Kornene fra 1 vaniljestang
1 tsk. kardemomme
½ tsk. salt

Marcipanremonce
100 g. smør
100 g. marcipan
100 g. sukker
1 tsk. kanel

Creme
Kornene fra 1 vaniljestang
1 æg
20 g. sukker
2 spsk. maizenamel
2½ dl. mælk
100 g. smuttede mandler (eller 25 g. som hakkede usaltede pistaciekerner)

Glasur og pynt
Flormelis
Lidt vand
Usødet Kakao
Smarties eller M&M's som pynt

Firkanterne med remonce og creme - nok af det.

Fremgangsmåde:
Dejen
Først lunes mælken, indtil den er fingervarm (40-45 grader). Gryden tages af og smørret røres i mælken. Når smørret er smeltet, smuldres gæren i, og der røres rundt, indtil gæren er opløst.
I en skål blandes grahamsmel med vaniljekornene, sukker, salt og kardemomme. For at knuse vaniljekornene, skrabes de ud og knuses sammen med lidt sukker. Tilsæt den våde blanding fra gryden sammen med de to æg. Derefter tilsættes hvedemel lidt efter lidt, og dejen æltes godt på en bordplade i 5-10 minutter. Dejen skal være smidig og blød, men den må ikke klistre til hænderne.
Nu skal dejen hæve i en skål med et rent, fugtigt viskestykke over i 30-45 minutter.

Creme
Husk, at det tager tid at smutte mandlerne, så hav gjort dette i forvejen eller begynd med det, når dejen sættes til hævning.
Pisk æg, sukker, maizena og vanilje sammen i en skål. Varm mælken i en gryde til omkring 60 grader og hæld den over i æggeblandingen. Rør det hele sammen og hæld blandingen af æg og mælk tilbage i gryden. Pisk hele tiden med et piskeris, mens blandingen varmes op og cremen bliver tyk. Vend derefter de hakkede mandler og evt. pistaciekerne i, og lad cremen køle af.

Remonce
Ælt sukker og marcipan sammen, pisk derefter hurtigt smør og kanel i med en elpisker - kun ganske kort, det må endelig ikke overpiskes, så det bliver alt for meget skilt ad.

Så skal der formes
Når dejen har hævet, er det tid til at rulle ud. Dejen skal rulles ud i en stor firkant, lidt under ½ cm tykt. Skær nu dejen ud i firkanter, så der ca. bliver 18 stk. Fordel nu remonce og creme på midten af hver firkant.
Fold hjørnerne af dejen ind over fyldet, og klem dejen GODT sammen i samlingerne, så fyldet ikke kan løbe ud. (Vær dog ikke ærgerlig over, hvis der løber lidt ud nogle steder, for det kan være svært at undgå. P.S. ja, det skete også ved nogle af mine.)
Læg dem på en bageplade med bagepapir og samlingerne nedad.

Kanterne foldes ind igen og igen.

Lad fastelavnsbollerne hæve igen i omkring 30-45 minutter under et viskestykke. Når de er hævet, pensles de med lidt mælk og sættes i en 175 grader varm ovn - hvis der er flere plader, skal det være varmluft. Bollerne bages i 15-20 minutter.

Fastelavnsbollerne skal nu køle lidt af på en rist. Imens laves en glasur af flormelis, kakao og lidt vand. Put først på, når bollerne er kolde nok. Pynt med chokoladeknapper, så de bliver rigtig festlige.

Så er der serveret.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar