lørdag den 28. april 2012

Mandelbrød med fennikel

Uhm, da jeg var ovre hos min veninde Line for godt en uge siden, havde hun bagt et smadder skønt valnøddebrød, som lige blev lunet i ovnen og smagte himmelsk. (Mmm, det var godt Line!) Derfor fik jeg da lige opskriften skrevet ned på mobilen, for den måtte ikke gå forbi min næse. :-)

Det flotteste mandelbrød kom lige pludselig ud af min ovn.

Da jeg så skulle til at bage brødet i tirsdags og havde lavet dejen, skulle der tilsættes valnødder. Åh nej, der var lidt mug på en af nødderne i posen (jeg synes ellers ikke, de var særlig gamle) så de kunne ikke bruges. Derfor måtte der gribes til mandlerne, som heldigvis altid har det godt - derfor blev det til et mandelbrød med stødt fennikel i stedet for et valnøddebrød med fennikelfrø. Resultatet blev dog alligevel helt fantastisk, og der var stor glæde herhjemme - så stor glæde, at jeg i dag har bagt to brød, som den oprindelige opskrift også er beregnet til.
Her får I derfor opskriften på mine mandelbrød med fennikel, der får lejligheden til at dufte dejligt af lidt lakrids lige nu. Nydes lunt, ikke lunt eller som sandwichbrød, hvilket også er smadder lækkert.


Lidt kameraleg med brødet :-)

Ingredienser (til 2 brød):

4 dl lunkent vand
50 g. gær
70 g. lys sirup (opskriften siger 3 spsk. honning, men jeg havde ikke lige mere, så sirup fungerer fint)
1 tsk salt (eller mere alt efter smag)
2 dl kærnemælk
2 tsk. stødt fennikel
400 g. grahamsmel
500 g. hvedemel

Fremgangsmåde:
Gæret smuldres i lunkent vand og røres ud. Tilsæt da kærnemælk og sirup og stødt fennikel. Herefter røres grahamsmel i og derefter salt. Resten af melet æltes i, og dejen æltes godt i mindst 10 minutter - det gør en forskel.
Sæt brødet til hævning i røreskålen med et fugtigt klæde over, og lad det hæve i 1-2 timer. Original opskrift siger 1 time, men mit har hævet over 2 timer hver gang, og jeg tror bestemt ikke, at brødet bliver ringere af det.
Lav herefter dejen til to brød og stil dem på bagepladen, skær et par ridser på tværs og drys med lidt mel. Lad det efterhæve 20-30 minutter.

Bages ved 180 grader, almindelig ovn, i ca. 45 minutter.

Energiindhold: ca. 1015 kJ pr. 100 g.

Så lækkert er det indeni!

6 kommentarer:

 1. Hvor ser det flot ud! Jeg er på udkig efter et brød med sådan en rigtig "cafékrumme" - du ved, sådan rigtig saftigt og sprødt. Tror du der skal være surdej i?
  Line

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, jeg synes også selv, det blev ret fint.
   Jeg synes faktisk, det her brød, er det bedste, jeg nogensinde har bagt. Jeg har faktisk kun prøvet at bage rugbrød med surdej, men jeg tror klart, at surdej vil give større sandsynlighed for "cafékrumme" - hvis man selvfølgelig kan få surdejen til at fungere. :-)
   Fandt du ud af, om der var gjort andet ved "valnøddebrødet", da du smagte det første gang, for du sagde, at det var helt fantastisk? :-)

   Slet
 2. Det her skal jeg bare prøve! Det lyder super godt og super nemt! Og jeg har en surdej der lever hvis nogen er interesseret i en sjat der kan fodres! : D

  SvarSlet
  Svar
  1. Uh, det lyder som et godt tilbud. Jeg har en rugbrødsurdej - er din bare en "almindelig"? :)

   Slet
  2. Den er lavet på ½hvedemel ½grov rugmel.Boblede så fint i dag så jeg har lige sat dem her igang http://frkmuffinsopskrifter.blogspot.com/2012/01/surdejsboller.html
   Kun mit andet forsøg med surdej så det er stadig vældig spændende!!

   Slet
  3. Hvordan gik det med surdejsbollerne? :) Er det forresten en surdej, du selv har opfostret? :D

   Slet